More selected projects

 

Natūralus rauginimas

Pasaulyje išpopuliarėjus rauginimui kaip sveikam, natūraliam ir vertingam maisto apdorojimo būdui, rauginimo banga po truputį pasiekė ir Lietuvą. Tai pirma lietuviška knyga, skirta natūraliam rauginimui, kitaip vadinamam „laukine fermentacija“ (wild fermentation). Lietuvoje rauginimo tradicija niekada nebuvo nutrūkusi, mes visą laiką valgėme raugintus kopūstus ir agurkus, raugintą ruginę duoną, rūgpienį, girą ir visi šie produktai buvo savaime suprantami, tik gal pernelyg įprasti ar per paprasti. Ši knyga – tai bandymas pažvelgti į mums įprastus ir paprastus dalykus kitomis akimis, rauginimą papildant įvairesniais produktais, naudojant žoleles ir laukinius valgomuosius augalus, kurių gausu Lietuvos pievose ir miškuose.

Raugintas arba fermentuotas maistas kaip atskira maisto grupė yra gana maistingas ir lengvai virškinamas, kadangi rūgimo metu vykstantys biocheminiai procesai padaro maistines medžiagas lengviau pasiekiamas žmogaus organizmui, padaugėja B grupės vitaminų ir kitų naudingų medžiagų. Raugintas maistas taip pat kupinas gyvų pieno rūgščių bakterijų, kurios gali prisidėti prie sklandesnio virškinamojo trakto darbo, tokiu būdu pasitarnaujant imuninei sistemai ir bendrai organizmo būklei. Žinoma, nereikėtų pervertinti šio maisto sveikatinimo galimybių ir geriausia vadovautis individualia vartojimo patirtimi, bet neabejotinai vieno ar kito rauginto produkto įtraukimas į mitybos racioną gali būti naudingas visiems. 

Tuo pačiu rauginimas – kūrybiškas procesas, atitraukiantis nuo pramoninio, perdirbto ir vienodo maisto, stokojančio maistinių ar skoninių savybių. Gamindami maistą su bakterijų, mielių bei vietinių laukinių augalų pagalba, mes prisidedame kurdami ir išsaugodami unikalų maisto paveldą, susipažįstame su neaprėpiamu gyvų mikroorganizmų pasauliu, egzistuojančiu dermėje su mūsiškiu. 

Šioje knygoje rasite pagrindinius įvairių produktų rauginimo būdus ir receptus, sužinosite, kaip tuos raugintus produktus panaudoti gaminant patiekalus. Dalis receptų parengti remiantis senovės lietuvių patirtimi, kai kurie – žinomi pasaulyje, tokie kaip populiarusis kombučia gėrimas, kita dalis – originalūs, kurti autorės Ievos Šidlaitės, gyvenančios rūkų gaubiamame Slėnyje.

Skaitydami šią knygą pabandykite naujai pažvelgti į mūsų krašto rauginimo tradicijas. Tikimės, ji įkvėps permainoms namų virtuvėje.

Ši knyga nebūtų tokia jauki be stalo tekstilės Linen Tales, nuostabiųjų Son De Flor suknelių, virtuvės aksesuarų iš parduotuvės „Bijūnai prie namo”, malonių liesti ir naudoti keramikinių indų iš Owls in Bowls bei unikalių autorinių dirbinių, prilygstančių tikriems meno kūriniams, iš Karmazinų Keramikos, kurių Anagama degimo krosnis yra pačioje knygos autorės kaiminystėje. Knygos dizainerės Miglės Rudaitytės (Boy Creative Studio) viziją ir nepaprastas idėjas įgyvendino fotografė Šarūnė Zurba, turinti gilų ir jautrų aplinkos pajautimą ir gebėjimą tai perteikti nuotraukose.

Autorius: Ieva Šidlaitė
Leidėjas: Dvi tylos
Metai: 2017
Puslapiai: 236
ISBN: 9786099557137
Formatas: 20 x 25 x 2,5 cm, kieti viršeliai
Kalba: Lietuvių
Teksto stilius: Karolina Rapalytė
Redagavimas: Rita Navikė
Nuotraukos: Sarune Zurba Photography
Knygos dizainas ir maketas: Boy Creative Studio

Ką apie knygą sako Lietuvos žurnalistai:

„KNYGA ŽAVI IR DAR DĖL KELIŲ SAVYBIŲ. VISŲ PIRMA - PUIKAUS RAŠYMO STILIAUS. JĄ IŠTIES LABAI LENGVA, ĮDOMU IR MALONU SKAITYTI, PAPERKA GERAI IŠLAIKYTAS BALANSAS TARP MOKSLIŠKUMO, RACIONALAUS DALYKO DĖSTYMO (AUTORĖ – DIPLOMUOTA ISTORIKĖ), IR VIENO KITO PRIETARO PAMINĖJIMO, KARTU VISKO ATSTUMIANČIAI NEMISTIFIKUOJANT. (...)

PAGALIAU, NEGALIU NEPAMINĖTI IR NUOSTABIŲ ŠARŪNĖS ZURBOS NUOTRAUKŲ – IR PAČIŲ RAUGINTŲ PRODUKTŲ, IR GAMTOS DETALIŲ, KRAŠTOVAIZDŽIŲ, KAŽKUR VIS ŽINGSNIUOJANČIOS AR KĄ NORS DIRBANČIOS AUTORĖS.

KAM DOVANOTI? TAM, KAS, ŽINOTE, JAU„ŽAIDĖ“ SU NAMINE DUONA AR JOGURTU IR TUOS „ŽAIDIMUS“ NORĖTŲ PRATĘSTI. ŽMOGUI, KURIAM LABIAU PATINKA PIRKTI TURGUJE AR PAS ŪKININKUS, O NE PREKYBOS CENTRE, TOKIAM, KURIAM NEBAISUS „GYVAS“ MAISTAS (...) BIČIULIUI AR BIČIULEI, KURĮ ESATE GIRDĖJĘ PASAKOJANT APIE MOČIUTĖS DUONKEPĖJE KEPTĄ DUONĄ AR SKANIAUSIĄ PASAULYJE RŪGPIENĮ SU BULVĖMIS…“

Jurga Vaičiūtė
15 min